Tisíce Čechov ďakovalo v katedrále sv. Víta za 25 rokov slobody

15.11.2014 Celý región

Praha 15. novembra (TASR) - Na ďakovnej bohoslužbe za 25 rokov slobody, ktoré si pripomína aj česká katolícka cirkev, sa dnes v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade zišli tisíce ľudí, vrátane prezidenta Miloša Zemana, zástupcov diplomatického zboru a rodiny zosnulého prezidenta Václava Havla.

Český rozhlas informoval, že omšu slúžil druhý muž Vatikánu, štátny tajomník Petro Parolin.

Ako zástupca pápeža pripomenul, že súčasťou boja Čechov za slobodu a jedným zo symbolov pádu komunistického režimu bolo svätorečenie Anežky Českej v novembri 1989.

Server Novinky.cz citoval pražského arcibiskupa Dominika Duku, ktorý vo svojom príhovore vyjadril presvedčenie, že prvý porevolučný prezident Havel je s prítomnými aj v danú chvíľu, čo zaplnená katedrála privítala dlhým potleskom. Arcibiskup Duka poďakoval bohu i národným patrónom a pripomenul odvahu študentov za totality v revolučnom roku s tým, že november 1989 "nespadol z neba".

Pražské arcibiskupstvo plánovalo po omši stretnutie s veriacimi na Hradčanskom námestí, aby si pripomenuli atmosféru z roku 1989. Hovorca arcibiskupstva Aleš Pištora informoval, že sa zhromaždeným prihovorí kardinál Parolin a biskup Václav Malý im prečíta posolstvo kardinála Tomáška, ktoré pred 25 rokmi - 21. novembra 1989 - čítal na Václavskom námestí v Prahe.

Kardinál Parolin sa dnes plánoval stretnúť tiež so zástupcami disentu a priateľmi Václava Havla.
 

Vyberte región